NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO

mrot-kulinarne-dziedzictwo-mazowszaGoście Mazowieckich Dni Rolnictwa mieli okazję poznać laureatów konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Do płońskiego oddziału Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego przyjechali producenci żywności tradycyjnej z całego Mazowsza. To już XVII edycja tego konkursu, który co roku gromadzi wielbicieli dobrego jedzenia.


Dużo i bardzo smacznie
W kategorii „Produkt” wpłynęło 58 zgłoszeń, a w kategorii „Potrawa” zgłosiły sie 3 drużyny. Komisje miały bardzo trudne zadanie. Wszystkie dostarczone do oceny produkty i potrawy były nie tylko przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami, ale także smaczne i starannie przygotowane. Oceniane były i w kilku kategoriach:
-    produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego,
-    produkt regionalny pochodzenia roślinnego,
-    napój regionalny,
-    inny produkt regionalny,
-    część gastronomiczna.

Najlepsze produkty
W tej kategorii komisja nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień. Zwycięskie "Produkty" to:
-    Skołatowski salceson biały zgłoszony przez Artura Zarzyckiego z Skołatowa,
-    Kotlety z leszcza zegrzyńskiego, które przygotowała Iwona Garbulińska z Dosina,
-    Śledź macerowany w oleju lnianym – dzieło Hanny Kowalskiej z Winnik,
-    Jogurt naturalnie naturalny zgłoszony przez Dorotę Dyga z Gąsiorowa,
-    Masło wiejskie z Markowej Marka Zalewskiego z Nowego Pawłowa,
-    Miód nektarowo-spadziowy od Adama Piotrkowskiego z Żuromina,
-    „Romans na gałęzi”– mus jabłkowo-gruszkowy zgłoszony przez Małgorzatę Dąbrowską; Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Lokalnego Bończa z Bończy,
-    Chleb żytni z ziarnem upieczony przez Pawła Milewskiego z Sońska,
-    Busłowe łapy przygotowane przez Ewę Wołosewicz ze Starych Trębic,
-    Naturalny sok jabłkowo-buraczny z Gospodarstwa Sadowniczego MB Monika Bankiewicz z Komorowa,
-    Miód pitny trójniak Grzegorza Melzackiego ze Strzegowa.

Ponieważ liczba i jakość produktów były dużym wyzwaniem, komisja przyznała również wyróżnienia za:
-    Szynkę wędzoną z Karniewa Adama Węgłowskiego z Karniewa,
-    Ser biały twarogowy zgłoszony przez Krzysztofa Kietlińskiego z Zakrzepkowa Kopijki,
-    Perłę Urzecza – miód nawłociowy z Gospodarstwa Pasiecznego Tęczowa Pasieka Zbigniew Durajczyk,
-    Konfiturę z płatków róży ugotowana przez Ewę Wołosewicz ze Starych Trębic,
-    Chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych zgłoszony przez Mariannę Barbarę Sobieraj i Magdalenę Bukowską z Czernickiego Stowarzyszenia Aktywnych Społecznie w Czernicach Borowych,
-    Oponki mazowieckie – dzieło Marii Pietrzak z miejscowości Guty,
-    Placek drożdżowy z kruszonką upieczony przez Teresę Wicopolską z miejscowości Młody Niedróż,
-    Dyniówkę Haliny Nałęcz z Marynina.

Nagrody przyznała również Agencja Rynku Rolnego za:
-    Szynkę nadbużańską wędzoną na zimno Cecyli Kur z Białobrzegów,
-    Kozie kulki niedźwiedzie w oliwie, zgłoszone przez Natalię Herman Manufaktura Wiejska Racibory z miejscowości Racibory,
-    Chleb ksawerski wypiekany przez Bernatę Adach z Koła Gospodyń Wiejskich Ksawerów Stary z Ksawerowa Starego,
-    Zsiadlak – sernik z mleka zsiadłego Jolanty Płocharskiej z Jachranki.

Potrawy
Wysoki poziom wykonania i niezwykły smak cechowały wszystkie zgłoszone w tej kategorii dania, dlatego komisja zdecydowała nagrodzić wszystkie. Miejsca I za Barszcz szczawiowy na żeberkach z jajkiem, ziemniakami z wody i Pierogi z mięsem otrzymały Ewa i Anna Mitowskie z Seroczyna. Rosół z pulpetami drobiowymi i Królik w sosie śmietanowo-koperkowym zgłoszony przez Milenę Oglęcką z miejscowości Żochy przyniósł autorce II miejsce. Jadwiga Wołynik z Legionowa zajęła miejsce III za Polewkę szczawiową i Tradycyjnego królika polskiego duszonego w śmietanie z dodatkiem miodu.

Perły
Dodatkowo do nagrody „Perła 2017” komisja nominowała 4 produkty:
-    Kaszankę gryczaną zgłoszoną przez Adama Węgłowskiego z Karniewa,
-    Markowy ser biały według przpisu Agnieszki Zalewskiej z Nowego Pawłowa,
-    Chleb razowy Ratuszowy z Siedlec z Piekarni Ratuszowej Radzikowscy z Siedlec,
-    Olej rzepakowy tłoczony na zimno Krzysztofa Kowalskiego z Winnik.

Jedzenie to nasze dziedzictwo
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest elementem dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016–2017 (etap II – 2017 rok) w ramach Planu Działania KSOW na lata 2014–2020 w części dotyczącej operacji własnych Biura Regionalnego KSOW w Województwie Mazowieckim. Jego twórcy chcą ochronić i zachować dziedzictwo kulinarne regionów przez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.


mrot-kulinarne-dziedzictwo-mazowsza
Zdjęcie: Krzysztof Zaniewski / UMWM
Źródło: Mazovia.pl