NAJLEPSZE SMAKI MAZOWSZA WYBRANE

mrot-laur-marszalka-2019-4Za nami kolejna już XII edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku do konkursu Laur Marszałka zgłoszono aż 150 produktów żywnościowych, z czego uznanie kapituły zdobyły aż 24 smakołyki. Wśród laureatów są członkowie MROT: Winnica Dwórzno i Agroturystyka u Ani. Natomiast Młyn Gąsiorowo został przyjęty do prestiżowej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.

 

Odwiedzając zatem na Mazowszu siedziby naszych wyróżniowych członków, trzeba skosztować koniecznie:

U Adiany Machnacz w Młynie Gąsiorowo (www.mlyn-gasiorowo.pl) jadła przyjęte do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza:

     - Chleb ze smalcem
     - Pasztet mazowiecki z królika
     - Zupa opieńkowa
     - Policzki wołowe w sosie grzybowym

U braci Wiktora & Oskara Gowin w Winnicy Dwórzno (www.winnica.dworzno.pl) napitki nagrodzone Laurem Marszałka 2019:

     - Wino z czarnej porzeczki

U Anny Goliszewskiej w Gospodarstwie Agroturystycznym u Ani (www.agrokaweczyn.com) desery nagrodzone Laurem Marszałka 2019:

     - Galaretka z czarnej porzeczki

 

– Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreślił marszałek Adam Struzik.

 

 

mrot-laur-marszalka-2019-2

Na zdjęciu: Marszałek Adam Struzik wręcza Adrianie Machnacz z Młynu Gąsiorowo potwierdzenie przynależności do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza / Fot. Mazovia.pl

 

 

mrot-laur-marszalka-2019-3

Na zdjęciu: Marszałek Adam Struzik wręcza braciom Wiktorowu i Oskarowi Gowin z Winnicy Dwórzno Laur Marszałka 2019 / Fot. Mazovia.pl

 

 

mrot-laur-marszalka-2019-1

Na zdjęciu: Marszałek Adam Struzik wręcza Annie Goliszewskiej z Agroturystyki u Ani Laur Marszałka 2019 / Fot. Mazovia.pl

 

 

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono aż 150 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 24 najlepsze.

 

 

Laureatami konkursu w grupie producentów indywidualnych zostali:


mrot-laur-1




Laureatami Konkursu w grupie producentów rynkowych zostali:


mrot-laur-2


 

 

Źródło i zdjęcia: Mazovia.pl