NAJLEPSZE SMAKI NA ZAMKU W LIWIE - RELACJA

MROT-P6184804W dniach 18-19 czerwca br. już po raz trzeci odbył się Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie. Była to prawdziwa uczta dla ciała i dla duszy oraz możliwość skosztowania kuchni podlaskiej, mazowieckiej i tatarskiej. Kolejna taka okazja dopiero za rok.


Kulinarna uczta trwała dwa dni. Turniej rozpoczął się 18 czerwca o godzinie 10.00 prezentacją dań zgłoszonych w konkursach kulinarnych na „Gościniec z podróży” oraz „Najsmaczniejszą potrawę na Szlaku Wielki Gościniec Litewski”. Podczas Turnieju mogliśmy poczuć różnorodność i barwę regionów przez które przebiega Szlak Wielki Gościniec Litewski. Podczas imprezy wystawcy prezentowali kulinarne dziedzictwo regionów i miast leżących na Wielkim Gościńcu Litewskim. Wśród wystawców pojawili się przedstawiciele m.in. z Warszawy, Sulejówka, Dobrego, powiatu sokołowskiego, węgrowskiego i mińskiego a także wystawcy z Wilna oraz kuchnia tatarska.

Potrawy zgłoszone w konkursach oceniało Jury w składzie:
- Joanna Jakubiuk – Przewodnicząca Jury,
- Izabela Stelmańska – Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego – Wicedyrektor Departamentu Kultury, Promocji i Turystyki,
- Iwona Majewska – Wicedyrektor Biura Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej,
- Bożena Polak-Stojanova – Prezes Fundacji Mazowiecka Micha Szlachecka, Członek Konsorcjum Polskiej Organizacji Turystycznej „Polskie Szlaki Kulinarne”,
- Elżbieta Tomczyk-Miczka – dziennikarka, autor projektu Małopolska Trasa Smakoszy, autorka 9 książek kulinarnych w tym nagrodzonej w czasie ostatnich targów książki „Opolski Byfyj”,
- Małgorzata Jankowska-Buttitta – dziennikarka, blogerka (blog FrytyRity), autorka książki „Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur”,
- Jacek Kwiatkowski – dziennikarz, obsługa medialna MROT.

Do konkursu „Gościniec z podróży” – najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno zgłoszono 16 kulinarnych upominków.

W tej kategorii konkursowej Komisja przyznała:
I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko – "Nalewka z kwiatu czarnego bzu - Napój Jaćwingów” Witolda Kalinowskiego z Tchórznicy (Gmina Sabnie),
II miejsce – „Piróg” Stowarzyszenia Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego,
III miejsce – "Nalewka żołędziowa" Jolanty Pitury z Gminy Dębe Wielkie.
Przyznano też dwa wyróżnienia za:
- "Sękacz" Marka Andrzejewskiego z Wilna,
- "Cynamonowe suchary Marszałka" Cukierni Babeczki z Sulejówka

Równolegle odbył się konkurs „Na najsmaczniejszą potrawę na Szlaku Wielki Gościniec Litewski”

W tych konkursowych zmaganiach komisja przyznała:
I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko dla "Szynki pieczonej na chrzanie" autorstwa Ireny Zawadzkiej z Żulina,
II miejsce dla "Karkówki w ziołach z ziemniakami" w wykonaniu Ewy Mitowskiej z Seroczyna,
III miejsce dla "Chołodzc litewskiego z Pana Tadeusza" przygotowanego przez Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego.

Wyróżnienia otrzymały następujące potrawy:
- "Chrzan gotowany na maślance" Elżbiety Królak z Łazisk,
- "Parzybroda" Stanisławy Góral z Żulina.

Oprócz głównego konkursu najciekawszy „Gościniec z podróży” wybrali dziennikarze, którzy I miejsce oraz Kielich przyznali Cukierni Babeczki z Sulejówka za „Cynamonowe suchary Marszałka” - nagroda przyznana za nawiązanie do historii miasta Sulejówka oraz osoby Marszałka Józefa Piłsudskiego. Zaproponowane ciasteczka są przygotowywane według oryginalnej receptury, były to ulubione ciasteczka Marszałka.

Przyznano też wyróżnienia dla:
- Krystyny i Stefana Ambroziaków z Sokołowa Podlaskiego za "Miód Akacjowy w plastrze dziewiczym",
- Witolda Kalinowskiego z Tchórznicy (gmina Sabnie) za "Nalewkę z kwiatu czarnego bzu - Napój Jaćwingów",
- Haliny Jadwigi Gontarz z Liwa (gmina Liw) za estetykę i niekonwencjonalny sposób podania serów dojrzewających i wędzonych.

Ponadto Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski przyznała nagrodę specjalną, Kielich Wojciecha dla Koła Emerytów Dobre za zaangażowanie pań, pogodę ducha, prezentację na stoisku, występ na scenie oraz przygotowanie regionalnych potraw. Od początku imprezy stoisko Gminy Dobre przyciągało zwiedzających energią i przygotowanymi smakołykami.

Drugi dzień imprezy to „Śniadanie nad Liwcem”, czyli piknik dla rodzin z dziećmi. W tym roku w akcji śniadaniowej wzięła udział Szkoła Podstawowa Nr 1 w Sokołowie Podlaskim. Dzieci przygotowały kosze śniadaniowe oraz przebrały się w stroje z różnych epok nawiązując do historii Szlaku WGL.

Oprócz konkursów na podzamczu odbywał się kiermasz rękodzieła i produktów regionalnych, gdzie można było spróbować i zakupić regionalne przysmaki, miody, wędliny, sery i ciasta.

 

Podczas imprezy odbywały się również warsztaty artystyczne „Historia malowana pędzlem”, podczas których powstał obraz z żółtą Damą z Zamku w Liwie oraz wiele pamiątek z elementami mazowieckiego folkloru.

 

Nad imprezą czuwał też duet szczudlarzy, którzy „z wysokości” dopatrywał jakości prezentowanych dań i częstował odwiedzających smakołykami ze Szlaku WGL.

 

W związku ze zbliżającymi się wakacjami oprócz kulinariów pojawił się temat „Bezpieczeństwa na wakacjach”. Do akcji włączyli się strażacy i ratownicy medyczni, którzy przeprowadzili pokaz akcji ratowniczej, konkurs wiedzy o zachowaniu w ekstremalnych sytuacjach oraz warsztaty pierwszej pomocy, które cieszyły się dużym zainteresowaniem odwiedzających.

Jesli ktoś nie dotrł do Liwa - może żałować, bo kolejny Turniej Smaków dopiero za rok.

 

MROT-P6184804

Fot. J.A.Kwiatkowski / GoodPress