TASTE POLAND! POLSKA KUCHNIA NA ITB W BERLINIE

W dniach 4-6 marca br. odbędą się Międzynarodowe Targi Turystyczne ITB w Berlinie. Jest to jedna z najważniejszych imprez na mapie światowych wydarzeń branży turystycznej. Polska jest na niej obecna już od ponad 30 lat, a od 2000 roku to Polska Organizacja Turystyczna zajmuje się organizacją polskiego stoiska narodowego, ukazując najpiękniejsze miejsca, unikatowe atrakcje turystyczne, a w tym roku także wyjątkowe smaki kulinarne.

Silnym motywem przewodnim naszej obecności w Berlinie będzie bowiem, nierozerwalnie związana z polską gościnnością, turystyka kulinarna. W związku z nawiązaniem współpracy przez POT ze znanym na całym świecie Przewodnikiem Michelin, promowane będą między innymi regiony wyróżnione przez inspektorów tego prestiżowego zestawienia: Małopolska, Mazowsze, Wielkopolska oraz Pomorze. Na polskim stoisku odwiedzający będą mogli skosztować specjałów przygotowywanych w formie live cookingu przez wyjątkowych szefów kuchni z poszczególnych restauracji – zarówno z Gwiazdką Michelin, wyróżnieniem Bib Gourmand, rekomendacją Michelin oraz Zieloną Gwiazdką ze wszystkich regionów objętych selekcją. Targi będą więc doskonałą okazją do promocji polskich bogatych tradycji kulinarnych, produktów regionalnych oraz turystyki zrównoważonej.

– Międzynarodowe targi ITB w Berlinie stanowią znakomitą sposobność, by utrwalić wizerunek Polski, jako kraju atrakcyjnego turystycznie, nie tylko ze względu na swoje wyjątkowe walory przyrodnicze, wspaniałą gościnność mieszkańców czy wszechstronność oferty turystycznej. W tym roku przestawimy odbiorcom Polskę także jako interesującą destynację wpisującą się w nowoczesny i dynamicznie rozwijający się trend – turystyki kulinarnej – mówi Rafał Szmytke, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej. – Dzięki współpracy z Przewodnikiem Michelin otworzyliśmy nowe możliwości promocji naszego kraju. Aż 76 restauracji z czterech regionów – Małopolski, Mazowsza, Wielkopolski i Pomorza – znalazło uznanie w oczach inspektorów. Mamy nadzieję, że planowane przez nas, w ramach polskiego stoiska atrakcje, wzbudzą zainteresowanie gości i zachęcą do wizyty w Polsce” – dodaje Rafał Szmytke.

Polskie stoisko narodowe o wielkości 500 m2 przyciągać będzie nie tylko wyjątkowymi doznaniami smakowymi i oprawą wizualną, wzbogaconą żywymi roślinami przywodzącymi na myśl piękno polskiej natury. Ważnym wątkiem polskiego wystąpienia będzie także przewodnictwo Polski w Radzie Unii Europejskiej (1 stycznia – 30 czerwca 2025), którego symbolem jest jabłko.

Źródło: POT / Zdjęcie: Michelin