W jednym z najnowszych odcinków Video Podcastu redakcji portalu Wasza Turystyka – Izabela Stelmańska, Prezes Zarządu MROT i Zastępczyni Dyrektora Departamentu Kultury, Promocji i Turystyki w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego odsłania kulinarne bogactwo Mazowsza.
Zastanawiałeś się kiedyś, czy Mazowsze to tylko pyzy i zygmuntówka? Rozmowa z Izabelą Stelmańską, pokazuje, że to jedynie wierzchołek prawdziwej góry smakowitości tego regionu.
Izabela Stelmańska podkreśla różnorodność kulinarną Mazowsza, podążając za nią przez subregiony etnograficzne, od Podlasia po Kurpie. Wspomina też o unikalnych przysmakach, jak np. fafernuchy – wytrawne ciasteczka z marchwią, typowe dla północnej części Mazowsza.
Nie brakuje także informacji o tradycyjnych produktach, jak jabłka czy truskawki, które nie tylko kuszą smakiem, ale także stanowią ważny element turystycznej oferty Mazowsza.
Ale to nie koniec, podcast odsłania także tajemnice kulinarnych szlaków Mazowsza, od pałacowej kuchni po dawne tradycje piwowarskie. Na Mazowszu wciąż powstają domowe piwa według starych receptur.
Rozsmakuj się w Mazowszu – zapraszamy!
Źródło i film: www.WaszaTurystyka.pl