Znamy wyniki VI edycji Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Fotografowie i pasjonaci zdjęć rywalizowali w dwóch kategoriach. Tematem pierwszej z nich były produkty, potrawy lub napoje wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast druga pozwalała autorom na dowolną interpretację produktów lub napoju nagrodzonego Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Spośród 183 nadesłanych fotografii Komisja Konkursowa nagrodziła 21 zdjęć i przyznała 7 wyróżnień.
Nagrody rzeczowe zostaną wręczone laureatom podczas uroczystej gali 31 maja 2023 r. w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ul. Nowoursynowska 166.
Lista nagrodzonych w „Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej”:
Lista Produktów Tradycyjnych
Produkty nieprzetworzone:
1 miejsce Jabłka grójeckie – Dariusz Budyta z Warszawy,
2 miejsce Miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy – Agnieszka Kleniewska z Umienino, gmina Bielsk, powiat płocki,
3 miejsce Jabłka grójeckie – Agnieszka Kukieła z Warszawy.
Wyróżnienia Produkty nieprzetworzone:
Truskawka zwoleńska – Gabriela Sowa z Warszawy
Czosnek latowicki – Mariola Lewandowska z Sierpca,
Produkty przetworzone:
1 miejsce Amonieczki – Joanna Bednarz z Warszawy,
2 miejsce Konfitura truskawkowa – Aneta Warowna z miejscowości Ruda, gmina Trojanów, powiat garwoliński,
3 miejsce Masło śmietankowe z Radziwiłowa – Wioleta Daniluk z Bolesty, gmina Olszanka, powiat łosicki.
Wyróżnienia Produkty przetworzone:
Marmolada z Antonówek – Dominik Orłowski z Warszawy.
Potrawy:
1 miejsce Naleśniki starokornickie – Bartłomiej Zając z Wesołej, gmina Sobolew, powiat garwoliński,
2 miejsce Pierogi z jagodami z Myszyńca – Zuzanna Warowna z miejscowości Ruda, gmina Trojanów, powiat garwoliński,
3 miejsce Pierogi niemojskie – Paweł Ochman z Warszawy.
Wyróżnienia Potrawy:
Bugaj gruduski – Małgorzata Janeczek z Kozienic.
Napoje:
1 miejsce Kwas z buraków ćwikłowych – Aleksandra Wiertel z Warszawy,
2 miejsce Tłoczony sok jabłkowy z doliny Radomki – Malwina Obarska Działki Suskowolskie, gmina Pionki, powiat radomski,
3 miejsce Napój z kwiatów czarnego Bzu z puszczy Mariańskiej – Paulina Kozera z Dłutowa powiat płoński.
Wyróżnienia Napoje:
Lipówka Kornicka – Antoni Szpura z Stara Kornica powiat łosicki.
Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego
Produkty nieprzetworzone:
1 miejsce Jabłka Jonagored – Gabriela Sowa z Warszawy,
2 miejsce Miód lipowy – Paulina Kozera z Dłutowa, gmina Naruszewo, powiat płoński,
3 miejsce Miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy – Katarzyna Hampel z Warszawy.
Produkty przetworzone:
1 miejsce Chruściki mazowieckie – Malwina Obarska Działki Suskowolskie, gmina Pionki, powiat radomski,
2 miejsce Chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych – Marta Bukowska z Czernic Borowych,
3 miejsce Pączki z różaną konfiturą – Renata Sobieraj z Warszawy.
Wyróżnienia Produkty przetworzone:
Sójka mazowiecka – Małgorzata Janeczek z Kozienic,
Kiełbasa dojrzewająca palcówka – Aleksandra Wiertel z Warszawy.
Napoje:
1 miejsce Nalewka wiśniowa tradycyjna – Magdalena Karasek z Szkarady, gmina Sanniki powiat gostyniński,
2 miejsce Naturalny sok jabłkowy – Paulina Modecka z Warszawy,
3 miejsce Wino gronowe – Przemysław Szempruch z Bożej Woli, gmina Baranów, powiat grodziski.
Więcej zdjęć: https://mazovia.pl/pl/konkursy/najlepsze-fotografie-kulinarne-wybrane.html
Źródło: Mazovia.pl
Zdjęcie tytułowe: Malwina Obarska
Zdjęcie w treści: 1 miejsce w konkursie – Jabłka grójeckie – fot. Dariusz Budyta