Amerykański fotograf Adam Anselm twierdził: „Nie robisz zdjęcia tylko aparatem. Do fotografii włączasz wszystkie zdjęcia, które widziałeś, książki, które przeczytałeś, muzykę, którą słyszałeś, ludzi, których kochałeś.” Mamy nadzieję, że kultura Mazowsza i jego mieszkańcy będą stanowić bogatą inspiracją dla nadsyłanych zdjęć kulinarnych w tegorocznej odsłonie konkursu.
Jak pokazały trzy poprzednie edycje konkursu wśród miłośników fotografii znajdują się również pasjonaci kuchni mazowieckiej, dla których konkurs jest zabawą smakiem, światłem i kompozycją. Celem konkursu jest niezmiennie upowszechnienie mody na podróż przez świat pełen smakołyków kuchni mazowieckiej, jej kolorów i struktur.
Kategorie, w których można nadsyłać zdjęcia, są następujące:
- Kategoria „Lista Produktów Tradycyjnych” – tematem kategorii jest hasło, które stanowi podstawę do dowolnej interpretacji przedstawienia: produktu, potrawy lub napoju wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza https://www.gov.pl/web/rolnictwo/woj-mazowieckie
- Kategoria „Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze” – tematem kategorii są: produkty, potrawy lub napoje posiadające logotyp Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze (wykaz produktów z certyfikatem logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze).
Organizatorem konkursu jest Samorząd Województwa Mazowieckiego.
Zdjęcia wraz z wypełnionym formularzem konkursu należy nadsyłać na adres fotografiakulinarna@mazovia.pl .
Szczegółowe informacje pod numerem telefonu (22) 59 79 146.
Regulamin konkursu i formularze zgłoszeniowe można znaleźć tutaj: https://www.mazovia.pl/konkursy–szkolenia/inne/art,227,ruszyl-nabor-zdjec-do-iv-edycji-mazowieckiego-konkursu-fotografii-kulinarnej.html
Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 31 sierpnia 2021 r.
Zdjęcie: Pixabay
Źródło: Mazovia.pl