Fundacja Mazowiecka Micha Szlachecka powstała w 2015 r., aby zarządzać produktem turystycznym Szlak Kulinarny Mazowiecka Micha Szlachecka. Szlak powstał z pasji i miłości do regionu, chęci kultywowania lokalnych tradycji i folkloru oraz popularyzacji dziedzictwa kulinarnego.
Oferta została przygotowana dla tych, którzy cenią smak tradycyjnej kuchni, bazującej na lokalnych przysmakach, lubią delektować się różnorodnością i bogactwem potraw serwowanych niegdyś na polskim stole, ale jednocześnie chcą korzystać z piękna natury, m.in. czystych wód Liwca i Bugu. Szlak zaprasza wszystkich, którzy lubią aktywnie spędzać czas i odpoczywać na łonie natury.
Na Szlaku smakosze mogą skosztować potraw należących do sieci Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsza m.in. wędzonego karpia, pasztetu i kiełbasy z karpia, baraniny, bęcwałów, dojrzewających pierników, pampuchów podlaskich oraz lokalnych nalewek.
Wiele z potraw serwowanych na Szlaku zdobyło prestiżowe wyróżnienie Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Bożena Julia Polak-Stojanova
Prezes Zarządu
Fundacja Mazowiecka Micha Szlachecka
08-110 Siedlce, Iganie Nowe, ul. Siedlecka 2A
+48 608 346 865, +48 600 369 056